Els jardins botànics dels Països Catalans

2016-04-04 11:48

Un Jardí botànic és un terreny que té com a objectiu l'exhibició d'espècies o varietats vegetals.

Les funcions principals per les quals es conreen i s'exposen les plantes són: la conservació, la recerca científica, l'educació, l'ensenyament i el turisme.

Els jardins botànics tenen els seus inicis al Renaixement, període de gran curiositat enciclopèdica, els antecedents del qual són els jardins de simples medievals, orientats essencialment vers l'alimentació i les plantes medicinals. Alguns són genèrics i permeten veure plantes d'arreu del món i altres són específics d'alguna temàtica

A Europa el primer jardí botànic va ser el Jardí Botànic de Pisa creat l'any 1543 seguit dos anys més tard pel Jardí Botànic de Pàdua (1545) i després el Jardí de Florència (1545). L'any 1568 es crea el Jardí Botànic de Bolonya.

Als Països Catalans, el primer jardí botànic possiblement va ser el Jardí Botànic de València, creat el 1567.

Si voleu conèixer a fons aquests indrets màgics, a casa nostra en tenim una bona pila.

Jardins Botànics als Països Catalans

Jardí Botànic de València

El Jardí Botànic de la Universitat de València és un museu viu situat al casc històric de la ciutat, un espai universitari obert al públic que té com a missió popularitzar el món vegetal fomentant el seu estudi, ensenyament, divulgació i conservació, així com també el seu ús sostenible. Entre els objectius del jardí es troben mantenir les col·leccions científiques de plantes vives, conservant un llegat històric de dos-cents anys de cultiu continuat, que inclou també els arbres monumentals i el patrimoni arquitectònic. Encara més, té la responsabilitat de mantenir la tradició dels jardins botànics a València, que es remunta al segle XVI, quan la Universitat va crear un hort de simples per a l'ensenyament de la medicina. Sota el seu mantell de vegetació podrem recórrer els diferents continents, imaginant llocs exòtics i llunyans o coneixent més d'aprop les plantes que conformen el nostre paisatge mediterrani, com una mostra de la gran biodiversitat que alberga el planeta. Un món vegetal de gran riquesa que cada vegada coneixem millor gràcies a botànics com els de el nostre Jardí, que participen en diferents projectes de recerca entorn de la conservació de les espècies rares, endèmiques o amenaçades de la flora mediterrània, la conservació dels hàbitats naturals i el coneixement de la diversitat vegetal.

Jardí Botànic de Sóller

Centre de conservació, recerca i divulgació de la flora mediterrània, especialment la de les Illes Balears. És un dels jardins amb més endemismes del món per metre quadrat: hi viuen 128 espècies de les Balears, 110 de les Canàries i unes dues-centes d'altres illes del Mediterrani. Un altre espai està dedicat a l'etnobotànica, on trobem plantes de jardineria, medicinals i d'hort. Allí, a l'hort, s'hi cultiven varietats pròpies de les Illes: tarongers de la vall de Sóller, mongetes, enciams, carxofes. amb l'objectiu de preservar-les. El jardí té un servei de préstec de llavors i tothom qui vulgui pot sol·licitar-ne, a condició que es proporcioni informació sobre l'evolució de la planta. Juga un paper fonamental en la conservació de la biodiversitat vegetal de les Balears, en aplegar dades i conservar col·leccions de la flora vascular. Al jardí s'han portat a terme plans de conservació de diverses espècies en perill d'extinció, segons el 'Llibre vermell de les espècies vasculars de les Illes Balears'.

Jardí botànic de Barcelona

Inclou el jardí històric, creat al 1930 i que alberga els arbres més grossos de Barcelona) i el jardí botànic actual. Aquest nou jardí, inaugurat el 1999, ocupa prop de 14 hectàrees a la muntanya de Montjuïc. Hereu del jardí botànic històric (creat al 1930 i alberga els arbres més grossos de Barcelona) es va crear per ajudar a preservar la biodiversitat de la vegetació mediterrània, principalment la de Catalunya. Mostra flora de totes les regions del món amb clima mediterrani: En total 1500 espècies de Austràlia, Xile, Califòrnia, Sud-àfrica i conca mediterrània. Compta també amb col·leccions històriques d'herbaris del S.XVIII.

Jardí Botànic Marimurtra de Blanes (La Selva)

Comptà amb l'assessorament d'alguns dels millors botànics europeus i, d'entre els catalans, de manera estreta i decisiva amb primeres figures com Pius Font i Quer o Josep Cuatrecasas. Amb 4 hectàrees damunt dels primers penya-segats de la Costa Brava i un alt interès paisatgístic, aquest jardí exposa unes 3.000 espècies vegetals originàries de cinc continents. Ha estat declarat per la Generalitat Bé Cultural d'Interès Nacional. Manté un programa de recerca i conservació d'espècies endèmiques o amenaçades en l'àmbit de la Mediterrània occidental.

Poble-Arborètum de Vernet (Conflent)

La particularitat és que està plantat per tota la vila, d'aquí el seu nom. Repartits per una quinzena de punts del municipi s'hi troben plafons indicant l'espècie o varietat present. Hi ha identificats més de 2500 arbres, arbusts i lianes. Per a conèixer l'arborètum, es proposen tres itineraris botànics diferents on destaquen arbres centenaris i bosquets recòndits.

Arborètum de Lleida

Un espai únic de 7 hectàrees de terreny, on es troba una completa col·lecció de més de mig miler d’espècies d’arbres i arbusts, ordenades segons el bioma de la Terra en què viuen, reconstruit fins a 16 ambients boscosos molt representatius.

Jardí botànic de plantes medicinals de Gombrèn (Ripollès)

Es un espai on hi conviuen aproximadament unes 300 plantes reconegudes en l’àmbit botànic-medicinal, classificades segons la tipologia: silvestres, de jardí, culinàries, hortícoles, de conreu i complementàries

Jardí botànic de les trementinaires de Tuixent (Alt Urgell)

Espai per veure i conèixer les principals característiques i usos de desenes de plantes que feien servir les trementinarires que vivien a la comarca i es desplaçaven per tota Catalunya. La visita es complementa amb el museu i dos itineraris botànics (un d'urbà pel poble i l'altre per l'entorn) per veure plantes a l'hora que descobrim racons sorprenents plens d'història.

Jardí botànic de Cap Roig (Alt Empordà)

Des de 1927, naturalesa, art, cultura i història s'uneixen en aquest enclavament de 17 hectàrees que reuneix més de mil espècies botàniques procedents de tot el món i escultures de 

reconeguts artistes nacionals i internacionals. Per aquests motius, Cap Roig es considera un dels jardins botànics més importants del Mediterrani.

Jardins Pinya de Rosa de Blanes (La Selva)

Creat al 1945, el jardí comprèn més de 7.000 espècies, i està especialitzat en els cactus, fins al punt se ser-ne una referència internacional.

Masjoan d'Espinelves (Osona)

A Masjoan hi trobem la major concentració d’arbres monumentals de Catalunya. Es tracta d'una arbreda formada per un gran nombre de coníferes plantades al S.XIX, entre els quals trobem l’avet mes alt del país.

Jardins Artigas de Gaudí. La Pobla de Lillet (Berguedà)

Durant la seva estada a la Vall de Lillet, Gaudí es va allotjar a casa dels Srs. Artigas, propietaris d'una de les fàbriques més pròsperes de l'època. En agraïment a l'hospitalitat rebuda, Gaudí els va regalar el disseny d'un jardí en un terreny que la família tenia just davant la seva casa. D'aquí van néixer els Jardins Artigas, obra on natura i arquitectura es fusionen en perfecta harmonia.

 

Si mai visiteu algunes d'aquestes viles amb jardí botànic, no deixeu d'entrar-hi. Podreu gaudir de visites guiades, exposicions, tallers, activitats... i viure aquesta experiència amb els 5 sentits!

 

—————

Retorna