La menta

2015-07-21 20:29

La menta (Mentha sp) és un gènere de plantes que inclou desenes d’espècies arreu del món, algunes de les quals trobem als Països Catalans. Les podem trobar en diferents hàbitats, tot i que solen habitar herbassars i indrets més o menys humits. Les diferents espècies comparteixen la seva olor intensa característica. Tenen rizomes subterranis dels quals broten tiges i així poden anar ocupant l’espai.

Propietats medicinals

En medicina popular s’empra per combatre problemàtiques associades al sistema digestiu ja que té propietats digestives, antiflatulentes i antisèptiques intestinals. Per tant la podem emprar en cas de gasos, indigestions, vòmit, etc. També té propietats aperitives (desperta la gana) i també s’usa en cas de refredats .

Si la combinem amb saüc o timó obtindrem una marcades propietats diürètiques, i si la combinem amb sàlvia i camamilla, propietats hipotensores.

Altres usos

Per descomptat, com a planta aromàtica i medicinal, pot formar part del conjunt d’herbes de la ratafia o altres licors casolans.

En cuina s’utilitza com a condiment d’estofats i llegums, i en moltes contrades n’és popular la sopa de menta, que us deixo la recepta a continuació:

Ingredients: (per a 2 persones)

·         Unes llesques de pa sec

·         oli d'oliva

·         1 L d'aigua

·         sal

·         1 ramet de menta fresca

·         (opcional: 1 rovell d'ou)  

En un cassó, es posen les llesques de pa sec a bullir amb un raig d'oli i unes branques de menta fresca. Quan bulli, s'abaixa el foc per a què vagi bullint a un ritme suau durant 15-20 minuts. (Corregir de sal). Passat aquest temps, es passa tot pel túrmix fins obtenir una crema ben fina. (Si no us hi agrada tant el gust de menta, podeu retirar les branques de menta abans de triturar-ho.).  I pels que vulguin enriquir-la un xic més, s'hi pot barrejar un rovell d'ou una vegada triturat i quan encara és calenta!

Salut i bon profit!

 

—————

Retorna