Recomanació del llibre: GUIA PRÀCTICA PER CONÈIXER LA NATURA DE CATALUNYA

2015-02-10 20:45

La Guia pràctica per conèixer la natura de Catalunya (2014) és una guia que reuneix en un mateix volum els fòssils, vegetació, insectes, fongs, peixos, aus, rèptils, amfibis, recorreguts de natura, accions ambientals, etc de Catalunya.

Aquest llibre compta amb més de 1.500 imatges repartides en 576 pàgines, ha estat editat per IPCENA, i compta amb molts col·laboradors, 

La primera part de la guia, fa referència al medi físic, amb una descripció general de la geografia, el clima, la hidrografia i la geologia de Catalunya, incloent també una apartat dedicat a les roques fòssils.

La segona part de la guia està dedicada a la flora i la vegetació, i descriu els diferents ambientes bioclimàtics que trobem a Catalunya i la seva vegetació associada.

Trobem també un apartat dedicat a la morfologia de les plantes i una fitxa amb la descripció i el dibuix per cadascuna de les principals plantes de cada ambient.

Els fongs, amb una fitxa per cadascun dels principals bolets que podem trobar a Catalunya, formen la tercera part de la guia.

Trobem també un capítol dedicat als insectes, amb una clau simplificada per a la identificació dels principals grups d'insectes i una extensa descripció dels les principals espècies que pertanyen als grups dels lepidòpters, les libèl.lules, els hereròpters, els ortòpters, els coleòpters, i els himenòpters.

Els mol·luscs continentals (principalment cargols) els miriàpodes i els aràcnids, tenen també els seu propi capítol.

Destacaríem també, per la seva importància com a indicadors de la qualitat ecològica dels nostres rius, un capítol dedicat als macroinvertebrats aquàtics, amb diverses claus d'identificació.

Peixos, amfibis, rèptils, aus i mamífers compten amb el seu propi capítol, amb les fitxes i dibuixos de les principals especies de cada grup.

El medi marí no podia faltar en aquesta guia, amb diversos apartats dedicats als líquens, les algues, les plantes vasculars, els invertebrats (esponges, meduses, mol·luscs, cefalòpodes, crustacis, entre d'altres) i els peixos.

Cap al final del llibre trobem un capítol on es detallen tots els espais naturals de Catalunya que tenen un grau de protecció legal i una capítol amb la descripció de diferents rutes d'interès natural per espai com la Serra del Cadí, el Montseny o gallecs.

No volem acabar aquest article sense parlar del capítol dedicat a espais naturals salvats per l'acció popular, no es podia esperar menys d'una entitat com IPCENA, que ha estat al capdavant de moltes lluites. Aquí ens parlen de la Vall d'Arreu, del Congost de Montrebei, dels Aiguamolls de l'Empordà o de Gallecs entre molts d'altres.

—————

Retorna