Recuperació i conservació de varietats tradicionals de fruiters al Parc Natural del Cadí-Moixeró

2016-03-20 11:59

L’any 2008, el Parc Natural del Cadí-Moixeró va iniciar un projecte per recuperar i conservar les varietats antigues de fruiters dins del seu àmbit. Antigament, hi havia una gran diversitat de varietats de fruiters, però a mitjan segle XX es produeix un canvi envers l’agricultura industrial, i se substitueixen les varietats tradicionals per unes poques varietats millorades. Malgrat tot, encara es conserven alguns fruiters d’aquestes varietats més antigues.

En el projecte s’han prospectat més de 500 arbres, s'han recollit brots i s'han empeltat per tal d’establir els fruiterars de salvaguarda: s’han establert 3 fruiterars, un per comarca, on el maneig es fa sota els principis de l’agricultura ecològica.

  • L’Alt Urgell – Tuixent: 59 varietats

  • El Berguedà – Sant Joan de l’Avellanet, Bagà: 72 varietats

  • La Cerdanya – Centre d’Interpretació de Talló, Bellver de Cerdanya: 35 varietats

Les espècies de les quals se n'han conservat varietats antigues són: pomera, perer, prunera, presseguer, cirerer, figuera, codonyer, morera i nesprer.

Els principals objectius del projecte són conservar el patrimoni etnològic vinculat al conreu i l’ús dels fruiters; i caracteritzar, catalogar i fomentar l’ús d’aquestes varietats.

El total de varietats plantades es pot consultar al següent enllaç:

https://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/home/cadi_moixero/coneixeu_nos/ambits_o_linies_de_treball/recuperacio_de_fruiters/llistat_plantacions.pdf

—————

Retorna