Sant Marc, l'agricultura i les tradicions

2016-04-25 09:07

25 d'abril

El 25 d'abril de 1707 a Almansa les tropes felipistes derroten les austracistes i comportarà que Castella ocupi el Regne de València.
El 25 d'abril de 1196 mor a Perpinyà Alfons I Catalunya, fill de Ramon Berenguer IV i de Peronella.
El 25 d'abril és Sant Marc
 

Mitologia de Sant Marc

Temps era temps que les llagostes i altres plagues del camp eren tan grosses i que agafaven i portaven pedres amb tota facilitat. Destruïen els conreus, aterraven les collites i mataven les persones. Sant Marc les va reduir a la mida actual i els va fer perdre el braó i la força. Així va salvar la humanitat i els camps de la fúria de les feristeles del bosc. Des d'aleshores el cristianisme l'invoca en aspectes relacionats amb les collites.
 

La plaga de llagostes que devastà Catalunya 

El camp català, ha patit algunes plagues que han arrasat camps i buidat rebosts. Una de les més recordades és la plaga que afectà Catalunya de 1684 a 1688. Les llagostes entraren per Aragó, i fins a 1687 afectaren l'oest de Catalunya. Aquell any n'afectaren la seva totalitat. Uns intensos freds al febrer de 1688 acabaren amb la plaga. Les cròniques de l'època parlen de devastació total dels camps sembrats, i fins i tot de plantes i arbustos.
Josep Romeu dels Borrrulls, de Subirats, entre altres coses escrigué: «Com és veure, que destruí en tot aquest temps la major part de l’Urgell i de la Segarra, cosa llastimosa ; qui no ho ha vist aquell estrall, és impossible d’explicar-ho, perquè era tanta la multitud de llagostes que arribaven a un camp de blat que no hi deixaven ni gra de palla; en acabar el menjar prenien la volada i anaven d’aquesta manera, avançant poc a poc. Alguns dies avançaven mitja hora de camí, altres dies una hora, segons el vent els era favorable o contrari, avançaven més o menys. Causava molt espant veure-les passar per l’aire, feien perdre el sol de vista, com el temps que neva, cauen els borrolls espessos».
 

Tradicions vives en record d'aquells fets

A Berga, cada diada de Sant Marc es commemora els fets ocorreguts el 19 de juny de 1687 per combatre la plaga de la llagosta que feia temps que patia la vila. El llibre de registre de l'Ajuntament explica com es va baixar la Verge de Queralt fins a Berga i va acabar amb la plaga de llagostes:
“fou els cas que en arribar dita miraculosa Imatge sobre els molins darrera del castell, aparegué una diadema o corona al cel que era, segons podia divisar-se, del color de l’arc iris. I el raig de sol era enmig de dita diadema, i continuà estant sobre la Santa Imatge servint de dosser a tan sobirana Reina fins que la processó fou a l’església del convent de santa Magdalena, fora les muralles de la Vila, on eixiren amb el tàlem, capes i bordons a acompanyar i rebre dita Santa Imatge. I en estar el sant simulacre de Maria Santíssima de Queralt cobert amb el tàlem, s’apagà i esvaí aleshores la miraculosa diadema que el cel havia posat sobre la santa Imatge per tributar-li el degut culte i veneració i ensenyar-nos a nosaltres com hem de venerar-la. D’aquest miraculós prodigi fan fe moltíssimes persones fidedignes a qui jo, Josep Altarriba, notari d’aquesta vila, he oït referir-ho”.
 
Per tenir memòria d’aquests fets es va construir la capella de l’Oratori o Queralt Xic i cada any el poble de Berga hi puja el 25 d’abril, per sant Marc, en vot popular. Els Goigs Vells de Queralt ja deien a l’edició de 1750 d’aquest fet:
De la llagosta, i pestilència,
esta comarca lliurareua
Berga salut donareu
sols amb vostra presencia
d’ella sereu venerada
per única defensora.
 

—————

Retorna